Taxila

Taxila – på Unescos verdensarvsliste
Antik by grundlagt for ca. 2700 år siden. Tæt på Islamabad og Rawalpindi, Pakistan.

Bliver anset som et af de vigtigste arkæologiske steder i asien, fordi den er fyldt med en så lang og forskellig artet historie at man ikke, andre steder i verden, ser sådan en diversitet over tid og kultur på et sted.

Taxila er i virkeligheden en by – et stort område som indeholder en hel del historie, kultur og viden. I en god blanding af Klostre fra buddhister, tidliger muslimsk moske/madrassa og nogle steder som igennem historien markere nogle af verdens vigtigste knudepunkter og store begivenheder.

Byen var hovedstaden i det davæende rige Gandhara

PLACERING
Beliggenheden på en gren af den gamle Silkevejen, som bandt Kina, asien og vesten sammen, har givet området mange vigtige begivenheder igennem mere end 5 århundreder.

Taxila Universitet
Anses af mange til at være en af verdens første universiteter.
De tidligste beviser går tilbage til ca. 1.000 år før vores tid.
Undervisningen anses til at være i en bred skare af områder som sprog, lov, astronomi, medicin, kunst, astrologi og religion

Alexander Den Store
gjorde sit indtog i området igennem netop Taxila.

Saraikala
bærer beviser for historisk bebyggelse yngre stenalder, bronzealder og jernalder.

Bhir-højen
er den ældste by i Taxila. Stenvægge, husfundamenter og dynamiske opbygning af gader viser en meget tidlig urbanisering og centralisering af måden mennesket boede og samlede sig på. Det var også her Alexander Den Store i 326 før vores tid indtog området.

Sirkap
var en by som blev grundlagt i ca. 200 år før vores tid. Med en vestlig påvirkning med mange private boliger og templer blev det bygget som en befæstet by. Den blev angrebet og ødelagt ca. 100 år før vores tid.

Sirsukh
er den fjerde by i området som har mere centralasiatiske byggeformer

Khanpur hulen
indholder mikrolitiske værktøjer fra den mesolistiske tid (ca. 6000 år siden)
Buddhistiske statuer og monumenter gjorde byen til destination for buddhistisk pilgrimme fra store dele af verden, og er derfor historisk set en af de områder som indeholder mest buddhistisk historik fra tidligere tid.
Men i området er resterne af en af de tidligste trekuppel moskeer og madrassa fra middelalderen.

Fredet og beskyttet
Taxila er et beskyttet område i henhold til Antiquities Act, 1975, vedtaget af parlamentet i Pakistan. Forfatningsloven (18. ændring) 2010 (lov nr. X af 2010) gav Punjabs regering og Khyber Pakhtunkhwas regering fuld administrativ og finansiel myndighed over alle kulturarvssteder i disse provinser.