2. Islam etableres

2. ISLAM – VIGTIG GRUND TIL OPRETTELSEN AF PAKISTAN

Islams betydning for oprettelsen af Pakistan var altafgørende.
Arabiske handelsfolk havde allerede århundrede før vores tid, løbende besøgt dele af Indien primært via det sydøstlige asien.

I starten af år 600, under profetens levetid, ankom det første skib med muslimske arabere. Alle de steder som de muslimske arabiske handlesfolk kom, forkyndede de Islam.

Over årene forblev mange af araberne i Indien, hvor de bosatte sig, etablerede sig med familier og skabte derved basis for Islams udbredelse i Indien.

I et stort subkontinent med mange kulturer, religioner og traditioner blev Islam hurtigt den anden største religion, men dog fortsat en minoritet, sammenlignet med antal hinduer som landets største gruppe fortsat er.

Barwarda moskeen i Gujarat som blev bygget før år 623, siges at være en af de første moskeer i Indien.

BARWADA MOSKEEN, GUJARAT, INDIEN

Barwada Qibla retning var ikke Mekka, men derimod imod Al-Aqsa Masjid i Jerusalem. Muslimer herfra udøvede derfor deres bønner med ansigtet imod Jerusalem.

Det siges at det skyldes at denne moske blev bygget 17mdr. inden det blev annonceret at retning for at læse de mulimske bønner (Namaz/salah etc.), var Mekka i Saudi Arabien.
Moskeen står som den blev bygget, og derfor er retningen hellere ikke ændret.
Dog er der ikke offentlig støtte til den, så vedligeholdelse sker ikke, og bygningen er i forfald.

TAJ MAHAL, Agra, Indien

Taj Mahal blev bygget under den muslimske kejser Mirza Shihab-ud-Din Muhammad Khurram, også kendt som Shah Jahan i 17oo tallet og udstråler en stærk indo-islamisk arkitekur

Idag er Islam med sine ca. 200 mio muslimske indere, fortsat Indiens anden største religion.
Indien har en befolkning på ca. 1,4 mia mennesker.

Over tid bestod Indien af mange mindre og skiftende kongeriger, som var styret af hinduer, muslimer, kristne, sikher, buddhister, jøder og mange andre religioner og kulturer. Hvert område havde sit eget lederskab, kultur og traditioner.

MUSLIMSKE INDERE SAMLEDE KONTINENTET
Omkring 1200 tallet erobrede den indisk muslimske elite store dele af subkontinentet, og begyndte at samle landet, under Dehlisultanatet, som dog ikke holdt længe. Sidst i 1400 tallet kom Mughalriget som formået at samle hele subkontinentet under en storrige. Fordelingen i det hierarkiske samfund var baseret på magt, netværk, forretningssans og håndværk, men IKKE religion.

Således var eliten med stormughal/kejseren øverst i hierarkiet efterfulgt af Rajput konger, de adelige, de handlende og industri folkene, som alle levede et liv i luksus.

Den almindelige borger i bunden af samfundet var fattig, men fordi alt var relativt billigt og de fattige levede meget simpelt, så havde også de et liv som ikke kun var en kamp for overlevelse.

Det muslisme Moghalrige var verdens mest velhavende rige med den største økonomi, der stod for cirka 25% af hele verdens BNP i slutningen af 1600-tallet

Mughal riget voksede sig stor og fyldte det nuværende Indien, Pakistan, Bangladesh, Afghanistan og andre dele af centralasien.

STORMOGHULER/KEJSERE :

  • Babur 1526-1530
  • Humayun 1530-1540 og 1555-1556
  • Akbar 1556-1605
  • Jahangir 1605-1627
  • Shah Jahan 1628-1658
  • Aurangzeb 1658-1707
  • Azam Shah 1707-1707
  • Bahadur Shah 1707-1712
  • Herefter med en periode med mange skiftende kejsere, og den sidste Bahadur Shah II , som blev afsat og forvist i 1857.

Det interessante i denne henseende er at styring af Mughal riget, i så lang tid, i høj grad skete af muslimske indere, på trods af at hovedparten af Indien var hinduistisk.
Mughal riget faldt i 1857

VOLDSOM UNDERTRYKKELSE

Selvom hinduer, muslimer og andre religioner i Indien stod skulder ved skulder for at smide briterne ud, så var der interne konflikter og uenigheder under overfladen. Noget som senere skulle bluses kraftigt op.

For muslimer handlede det om en historisk lang undertrykkelse og til tider voldsom behandling fra det hinduistisk flertal, der endte med et krav om et selvstændigt muslimsk land.

Den dag idag er alle indiens religiøse minoriteter, og især den indiske muslimske minoritet, fortsat undertrykt og bliver udsat for jævnlige voldsomme overfald hvor mange mister deres forretninger, boliger eller liv.

FØLG OS PÅ FACEBOOK HER